Ik ging op bezoek bij onze Catalaanse cava-boer
Vorige week heb ik één van de mooiste dagen mogen beleven sinds de start van Wijn Ornelis. We waren namelijk een weekje in Barcelona, de zon scheen heerlijk, en we vonden het een mooi idee om eens een autootje te huren en op bezoek te gaan bij de wijnmaker die voor ons de cava van Wijn Ornelis maakt.
Geen makkelijke zoektocht
In februari hangen er natuurlijk nog geen druiven aan de wijnranken, maar dat kon ons niet deren. Vorig jaar zijn we namelijk erg lang op zoek gegaan naar de juiste cava, we hebben er echt tientallen geproefd en uiteindelijk eentje gekozen die helemaal mijn smaak bleek te zijn. Geen makkelijke zoektocht, maar wel eentje die dus goed is afgelopen, want ik krijg superveel complimentjes over onze Wijn Ornelis Cava Brut Reserva. De wijnboer die onze cava maakt, moesten en zouden we bezoeken.
Een prachtig traditioneel familiebedrijf
Het werd een zalig dagje. De gehuurde elektrische auto reed zalig. We hadden de raampjes open en de Spaanse muziek stond op. De zon scheen onverwacht enthousiast, en de bergen rond Barcelona lagen er mooi bij in het heldere licht van februari. De Penedès, de streek waar de beste cava van Spanje wordt gemaakt, ligt ook ontzettend dicht bij de Catalaanse hoofdstad.
We werden superhartelijk ontvangen op de wijngaard, vlakbij het dorpje El Pla De Penedès. Eloi, één van de 12 werknemers van het prachtige traditionele familiebedrijf dat onze cava maakt, heeft ons een fantastische rondleiding gegeven. We stonden in de zon tussen de wijnranken waar de druiven voor onze cava van volgend jaar straks zullen groeien. We bezochten de kelders waar onze flessen nu al liggen te rusten en toen we via een klein achterafkamertje naar de ruimte gingen waar de flessen straks zullen gelabeld worden, zagen we de gigantische rollen liggen met de etiketten die de komende maanden op onze flessen zullen gekleefd worden. Ik kreeg er werkelijk kippenvel van.
Veel liefde voor hun vak
Nadien hebben we de oude eigenaar ontmoet, de pater familias, die een eind in de 70 is. Hij is nog elke dag van het jaar in het bedrijf aanwezig, en blijft echt gewoon mee de wijngaarden onderhouden en de cava zelf maken. Zalig. En uiteraard heb ik ook nog de andere cava's en stille wijnen van het bedrijf geproefd. Wie weet komt daar binnenkort nog wel iets van. Een rosé cava bijvoorbeeld. Zou dat niets zijn?
Na een heerlijke lunch in een plaatselijk restaurantje, waar alle superlekkere gerechten in een authentieke houthaard op de grill worden bereid, reden we met de grootste glimlach terug naar Barcelona. Zo blij dat we onze cava-makers persoonlijk hebben leren kennen, het zijn fantastische mensen met heel veel passie en liefde voor hun vak.