Alles over Cava!

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele wijnen in jouw winkelmandje van je vorige bezoek. Wil je deze wijnen toevoegen aan jouw huidige bestelling?

op 10-03-2023
Share
Alles over Cava!
Alles over Cava!

Frankrijk heeft Champagne, Italië Prosecco en Spanje Cava! Deze verleidelijke schuimwijn en menig favoriet in België wordt in meerdere regio’s van het Zuid-Europese land gemaakt. Ik heb een prachtige Cava in mijn assortiment. Mijn opwekkende, rijk gefruite Cava brut reserva komt uit het hart van de cava-productie, de wijnstreek Penedès.


Penedès

Ongeveer 90% van de Cava komt uit de Penedès, een streek in de buurt van Barcelona. Rond 1872 werd daar de eerste Spaanse schuimwijn gemaakt. Wijnmaker Josep Raventós besloot na een rondreis door de Franse Champagnestreek in Spanje zelf schuimwijn te gaan maken, van Spaanse lokale druivenrassen. Dat lukte, hoewel er eerst flink wat onderzoeken en experimenten aan vooraf gingen. 

Wist je dat …

De naam ‘Cava’ is afgeleid van het Catalaanse woord voor ‘ondergrondse kelder’, waar de flessen rijpen?

Wat is het verschil tussen Cava, Champagne en Prosecco?

Een flesje bubbels, het lijkt zo simpel maar onder de naam bubbels, schuimwijn of mousserende wijn pronkt vaak Champagne, Cava én Prosecco. In het glas zie je misschien het verschil niet (direct), maar deze zijn er zeker.

Naast het verschil in land van afkomst en klimaat, waardoor er unieke geur- en smaaknuances ontstaan, wordt elke wijn ook van andere druivensoorten gemaakt. Cava wordt over het algemeen gemaakt van drie witte druivenrassen: Macabeo, Parellada en Xarel-Io. Champagne mag worden gemaakt van 1 wit druivenras en twee rode druivenrassen, de witte Chardonnay-druif en de blauwe Pinot Meunier en Pinot Noir. En Prosecco wordt voornamelijk gemaakt van het witte druivenras Glera. 

Het productieproces van Champagne en Cava gaat volgens de zo gehete methode traditionelle. Cava moet minstens negen maanden in de kelder zijn bewaard. Voor de 'reserva' geldt een bewaarperiode van minimaal 15 maanden en voor de 'gran reserva' zelfs een minimum van 30 maanden.

Hoe smaakt een Cava?

Cava smaakt normaal gezien zachter, minder uitgesproken en minder complex dan Champagne. Dat heeft te maken met het karakter van de druivensoorten, maar ook met het warme klimaat in Spanje. Een kwalitatieve Cava heeft naast een prachtige, helder glanzende, (licht)gele kleur, een uitgesproken karakter met de geur van knapperig wit en geel fruit, citrus en verse brioche en smaken van peer, limoen en gele pompelmoes. 

Cava wordt net als Champagne in verschillende stijlen gemaakt, van Brut Nature tot Dulce. Hoe zoet een Cava is, hangt af van de hoeveelheid suiker (dosage) die de wijnmaker toegevoegd. 

Tip! 

Tot slot een tip: schenk de Cava bij voorkeur in een flûte. Steeds vaker worden schuimwijnen in een coupe geschonken, natuurlijk heel chique! Maar door de komvorm van een coupe verdwijnen de bubbels sneller dan je zou willen en dat is natuurlijk zonde!